Swedish Lapand Visitors Board logotyp Mediefinansieras av Europeiska Unionen
English flag English

Stora Turismpriset

Stora Turismpriset

Tillväxtverket är huvudman för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism som delar ut Stora turismpriset. 21 kandidater nomineras i sina respektive län och prisutdelning sker vid den nationella konferensen Besöksnäring på agendan som arrangeras av Sveriges kommuner och regioner – SKR, Tillväxtverket och Regionala nätverket för besöksnäring och turism.

Priset delas ut till en verksamhet som på ett innovativt och hållbart sätt bidragit till att utveckla besöksnäringen. I år delas det ut för 31:a gången och nominerad för Norrbotten är Camp Ripan.

Nominerad 2024 – Camp Ripan

Beskrivning av nominerad

År 2002 köpte familjen Lind Radhusbyn Ripan, en sliten stugby med camping, och såg stor potential att utveckla verksamheten. Via hållbara renoveringar och förbättringar snarare än nybyggen, förvandlades anläggningen till ett upplevelsehotell med starkt fokus på året runt-verksamhet som omfattar ett 50-tal helårsanställda.

Idag är Camp Ripan ett välbesökt destinationshotell med gäster från över 60 länder. Stugorna håller hotellstandard och kopplar samman gästerna med både naturen och Kirunas skidsystem. Varumärket ”Vi ger dig Kiruna” syns genom hela verksamheten, där allt från mat till aktiviteter speglar regionens tre kulturer – samisk, svensk och tornedalsk.

Huvudbyggnaden med sin lägereldsatmosfär, är en mötesplats för både gäster och personal. Den inrymmer en konferensanläggning, välrenommerad restaurang och butik med lokala produkter. Man erbjuder också Kirunas enda spa, som 2020 vann pris för ”Most Unique Spa Experience in Europe”.

Camp Ripan har ett omfattande internationellt nätverk inom reseled och säljer inte enbart den egna anläggningen, utan hela regionen, Kiruna som destination och andra lokala företag. De arbetar aktivt för att attrahera hållbara resenärer och att stärka utveckling i hela den regionala turistiska värdekedjan.

Camp Ripan är en trygg och självklar del av Kiruna, djupt integrerad i stadens nätverk. Genom långsiktig närvaro och kontinuerliga insatser har Camp Ripan etablerat sig som en pålitlig samhällsaktör, alltid beredd att stötta initiativ som stärker lokalsamhället och bidrar till Kirunas fortsatta utveckling.

Med fokus på hållbarhet har Camp Ripan utvecklat ”Camp Ripan-modellen” med tre pelare: socialt ansvar, lokalt engagemang och klimatmedvetenhet. Anläggningen är Svanenmärkt sedan 2015 och arbetar aktivt för att kombinera komfort med miljömedvetna lösningar. Deras unika matupplevelser, hållbarhetsarbete och långvariga engagemang i det lokala samhället har gjort dem till en central del i Norrbottens utbud.

Beskrivning av hur pristagaren bidrar till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen

Camp Ripan har sedan starten kombinerat boende, upplevelser och hållbarhet i en dynamisk och växande besöksnäring. Genom att på ett innovativt sätt erbjuda ett brett spektrum av aktiviteter, från unika kulinariska upplevelser till arktiska äventyr som norrskensturer och hundspann, har de positionerat sig som en ledande aktör i Norrbotten. Deras aktiviteter är djupt förankrade i den lokala kulturen, och genom en helt unik kombination av de minoritetskulturer som verkar i området, lyfter de fram det samiska, svenska och tornedalska arvet i upplevelser och detaljer som inte går att få någon annanstans i Norrbotten eller världen.

Camp Ripan har kontinuerligt introducerat innovativa lösningar som bidrar till besöksnäringens utveckling i Norrbotten.  Deras restaurangkök har länge varit ett av Europas mest moderna som kombinerar genuina upplevelser med hållbarhetsinitiativ. Ripans egna ”Chef’s Green Choice”-initiativ är ett exempel, där man minskar matsvinn genom att använda räddade råvaror från lokala Ica-butiken, samtidigt som gästerna får en unik och hållbar matupplevelse och uppmuntras tillsammans med lokalbefolkningen till att göra hållbara val. Ett annat exempel är deras Aurora Spa, där man förädlat de unika värden som platsen har. Man har valt att inte bygga bort vintern, utan snarare byggt in den. I Aurora Spa kan gästerna röra sig mellan inne och ute, mellan värme och kyla, mellan snö och vatten, mellan mörker och ljus. Den innovativa satsningen har lönat sig. 2020 vann Camp Ripan pris för ”Most Unique Spa Experience in Europe”.

Deras engagemang i det lokala näringslivet och ständiga dialog med lokala producenter säkerställer att utvecklingen gynnar både besöksnäringen och det lokala samhället. Främjande av lokal mat, design, hantverk och traditioner sker genom strategiska partnerskap med lokala producenter och hantverkare och lokalbefolkningen uppmuntras att vara en del av Camp Ripan. Under perioder av kris, som under pandemin, lyckades Camp Ripan behålla all sin fasta personal genom kreativa lösningar, exempelvis genom att låna ut personal till andra branscher och att fortsätta matproduktionen genom försäljning i lokala butiker då gästerna i restaurangen uteblev.

Ett annat tydligt exempel på innovation är dess integrering av hållbarhetsarbetet i alla aspekter av verksamheten. Genom att implementera den så kallade Camp Ripan-modellen har de inte bara skapat en plattform för att driva miljö- och hållbarhetsfrågor, utan också ökat medvetenheten hos sina gäster. De arbetar kontinuerligt med att minimera sin miljöpåverkan genom energieffektiva lösningar, klimatsmarta val och har ett starkt fokus på lokala samarbeten. Genom sin flexibilitet och vilja att anpassa sig till förändrade förutsättningar kan de fortsätta vara innovativa och framåtsträvande inom besöksnäringen.

Camp Ripan ser samarbete som en nyckel för Kirunas hållbara utveckling. De är väl medvetna om betydelsen av den lokala turistiska värdekedjan och förvaltar det på ett sunt och framåtskridande sätt. Deras engagemang för att främja regionen speglas även i hur de genomför säljresor. De har tagit initiativ till väldefinierade säljsamarbeten med andra företag i Kiruna för att sälja in destinationen som helhet, snarare än att konkurrera med varandra. Detta synsätt gör att de kan lyfta hela Kiruna som en attraktiv destination, där deras anläggningar snarare kompletterar varandra och tillsammans skapar en starkare och mer lockande helhetsupplevelse för besökarna.

Camp Ripan sammanlagda ansträngningar inom hållbarhet samt lokalt och regionalt engagemang ledde även till Ekoturismpriset 2022 samt Spirit of Swedish Lapland 2021 där en del av motiveringen löd ”En samlande kraft för besöksnäringen”

Beskrivning av hur pristagaren utvecklar, sprider och delar nya färdigheter och kunskaper för att stärka besöksnäringen och dess roll i samhället

Camp Ripan visar tydligt att det går att arbeta hållbart inom besöksnäringen, både genom att värna om klimat och natur samt genom att skapa social och ekonomisk hållbarhet. Ända sedan starten för 20 år sedan har de arbetat utifrån en tydlig plan som handlar om långsiktig hållbarhet och tillväxt på platsens villkor. Deras modell har möjliggjort ett turistföretag som har gäster året om, vilket ger dem möjlighet att erbjuda långsiktiga anställningar. Det är genom denna balans som de lyckats skapa en hållbar affärsmodell som gagnar både företaget och regionen.

Camp Ripan erbjuder lokala upplevelser som främjar lärande kring regionens tre kulturer, vilket ökar förståelsen och respekten för det lokala kulturarvet och minoritetsfolk i området. Både gäster från andra platser och lokalsamhället får lära sig om platsen vi lever på.

Camp Ripan ger aktivt stöd till lokala föreningar, vilket stärker samhällsengagemanget och främjar en hållbar samhällsutveckling.

Camp Ripan fungerar också som en kunskapsplattform där både personal och gäster utbildas i hållbarhet och lokal kultur. De erbjuder utbildningar och workshops som säkerställer att deras personal har djup förståelse för hållbarhetsfrågor, vilket i sin tur sprider dessa kunskaper vidare till gästerna. Det är en modell för hur hela besöksnäringen kan arbeta för att engagera och utbilda, både internt och externt.

En annan viktig aspekt av Camp Ripans verksamhet är deras generositet med att dela sina lärdomar. De är i ständig dialog med sitt nätverk av underleverantörer och erbjuder dem och nystartade besöksnäringsföretag en plats att utvecklas på. Befintliga underleverantörer erbjuds alltid att ta del av Camp Ripans utvecklingsprojekt tillsammans med den regionala besöksnäringsaktören och man genomför kontinuerligt utvecklingsinsatser inom till exempel målgruppsanalyser, produktutveckling, marknadsföring och försäljning för sitt nätverk av underleverantörer. Nystartade företag erbjuds en plats att växa på och utvecklas tillsammans med Ripan, till exempel genom att jobba med lägre provisioner under den första tiden så att företagen får ekonomisk ro att ta utvecklingen till nästa steg.

De är en aktiv del av det lokala turismnätverket och arbetar för att stärka regionens kompetens och attraktionskraft. Genom föreläsningar över hela Sverige delar de med sig av sina erfarenheter från hållbarhetsarbetet. De har föreläst på skolor, hotell och inom olika projekt som AETC – Arctic Europé Tourism Cluster som förenar besöksnäringsföretag i Norge, Finland och Sverige, och den lokala näringslivssatsningen ”Kiruna växer”, samt vid kommunala frukostträffar och Swedish Laplands Visitors Boards arktiska agenda – Cafe for the Arctic för att nämna några, där de ger total transparens i sitt arbete.

Samarbetet med lokala utbildningsinstitutioner är också en viktig del av Camp Ripans engagemang för regionens framtid. Genom att erbjuda lärlingsplatser och praktikmöjligheter ger de unga en chans att få värdefulla erfarenheter inom besöksnäringen. Detta sker inte bara på lokal nivå, utan även nationellt genom samarbeten med restaurangskolor i södra Sverige, vilket öppnar upp för fler att upptäcka Kiruna och kanske återvända efter sina studier.

Beskrivning av hur pristagaren utvecklar metodiskt och målmedvetet en hållbar verksamhet (ekonomiskt, socialt och miljömässigt)

Under de drygt 20 åren Camp Ripan har varit aktiva har man haft en vision om att utvecklas på ett hållbart sätt. Vid starten 2002 hade det familjeägda företaget tre anställda förutom familjen på fyra personer, med en omsättning på 7 miljoner kronor. Idag sysselsätter man cirka 50 personer året runt och under högsäsong stiger antalet till 70, plus ytterligare ett sjuttiotal extra/särskilt visstidsanställda. Alla anställda omfattas av schyssta arbetsvillkor enligt kollektivavtal, vilket är en del av Camp Ripans sociala hållbarhetslöfte. Omsättningen har vuxit än mer, från 7 till cirka 90 miljoner kronor. Camp Ripan är idag en stor och viktig arbetsgivare som kan erbjuda andra värden och möjligheter i en kommun där fokus i många år legat på tung industri.

Anläggningen är Svanenmärkt sedan 2015 och Ripan strävar efter att kombinera komfort med miljövänliga lösningar. En fastanställd miljö– och kvalitetskoordinator arbetar året runt med de olika hållbarhetscertifieringarna de har erhållit,  samtidigt som man utvecklar egna metoder för att ytterligare stärka en hållbar verksamhet. Camp Ripan har sedan start varit stämplade med Arctic Sustainable Destination via Kiruna Lappland och som en av få restauranger har de premierats med utmärkelsen Slow Food Sápmi – samernas egna kvalitetsmärkning för god, ren och rättvis mat. Resultatet blir unika matupplevelser med en smak, kvalitet och identitet de anser att industrin inte kan leverera. Företaget har även erhållit hållbarhetsmärkningen Nature’s Best Sweden.

Camp Ripan arbetar utifrån en helhetssyn där ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet är integrerade i verksamhetens kärna. De är engagerade i att bevara den unika kulturen och naturen i Kiruna genom initiativ som inkluderar nära samarbeten med lokala producenter och användning av ekologiska och/eller lokala material. Genom sin ”Code of Conduct” utbildar de sina gäster i ansvarsfullt nyttjande av vår plats genom att informera om fridlysta växter, allemansrätten, regler för jakt och fiske, hur man besöker ”toaletten” i naturen, eldar på ett ansvarsfullt sätt och mycket mer. Detta bidrar till att skydda den känsliga arktiska miljön för framtida generationer samtidigt som det bevarar Kirunas kultur, natur och identitet. Se hela dess hållbarhetskoncept nedan:

Camp Ripan-modellen

I Kiruna, där en unik natur möter en stad i ständig förändring, ligger Camp Ripan. Vår verksamhet är starkt rotad i naturen och den lokala kulturen. För att säkerställa att vi skyddar och bevarar vårt unika landskap, har vi utvecklat Camp Ripan-modellen, vår omfattande strategi för hållbarhet. Modellen är baserad på tre pelare – socialt, lokalt och klimat, och är i linje med FN’s globala mål för hållbar utveckling. Vi tror på att ta ansvar och inspirera andra att göra detsamma, så att vi tillsammans kan bevara vår arktiska miljö för framtida generationer.

Socialt ansvar

Lika viktig som gruvarbetaren varit för Kiruna, är vår personal för oss. Vi investerar i våra medarbetare för att skapa långsiktiga, trygga anställningar och karriärutveckling, vilket bidrar till att skapa anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt i vår region. Genom att erbjuda utbildningar inom både hållbarhet och sociala frågor säkerställer vi en trygg arbetsmiljö där alla behandlas rättvist och med respekt. Vårt mål är att alla våra anställda ska känna sig inkluderade och uppskattade, vilket speglar vårt engagemang för de globala målen, särskilt mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt.

Lokalt engagemang

Lika viktig som renen är för den samiska kulturen, är våra lokala samarbeten för oss. Vi engagerar oss i att stödja lokala producenter och bevara stadens kultur och identitet genom att främja lokal mat, design, hantverk och traditioner. Genom att erbjuda lokala upplevelser som främjar lärande kring våra tre kulturer bidrar vi till en djupare förståelse och respekt för platsens unika kulturarv. Våra lokala initiativ inkluderar även bidrag till föreningar och organisationer som främjar rörelse och välbefinnande. Vi ser det som vår uppgift att stärka den lokala ekonomin genom att samarbeta med lokala företag och främja hållbar turism, vilket bidrar till mål 11: Hållbara städer och samhällen.

Klimatmedvetenhet

Lika självklara som hjortronen är i den tornedalska matkulturen är våra insatser för att minska vår klimatpåverkan. Vi är Svanenmärkta, använder ekologiska och hållbara material, räddar mat, minskar matsvinn, komposterar överskottet, återbrukar och sparar energi och vatten för att skydda vår känsliga arktiska miljö. Helt i linje med mål 12: Hållbar konsumtion och produktion. Genom att implementera resurseffektiva lösningar och sprida kunskap om hållbarhet till både gäster och personal, bidrar vi till att bekämpa klimatförändringarna enligt mål 13: Bekämpa klimatförändringarna.

Djupdykning

1. Socialt – Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt

Skapa trygga anställda. Lika viktig som gruvarbetaren varit för Kiruna är vår personal för oss. Genom att investera i våra medarbetare skapar vi långsiktiga, trygga anställningar och karriärutveckling, vilket bidrar till att skapa anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt i vår region.

  • Attraktiv arbetsplats – Vi strävar efter att vara en långsiktig och trygg arbetsgivare som främjar inkludering, mångfald och jämlikhet och alltid erbjuder schyssta arbetsvillkor.
  • Utbildning och utveckling – Genom kontinuerlig utbildning inom hållbarhet och sociala frågor, skapar vi en trygg och inkluderande arbetsmiljö där alla kan växa.
  • Bidra till regionens tillväxt – Genom att skapa jobb och stödja lokala initiativ bidrar vi till en hållbar ekonomisk utveckling.
  • Stötta föreningslivet – Vi engagerar oss aktivt i det lokala föreningslivet genom att sponsra och samarbeta med olika idrotts- och kulturföreningar. Detta stöd hjälper till att skapa en starkare gemenskap och ger ungdomar och vuxna möjligheter till meningsfulla fritidsaktiviteter, vilket i sin tur främjar social integration och hälsa.
  • Skapa lärlingsplatser – Vi erbjuder lärlingsplatser och praktikmöjligheter för unga, vilket hjälper dem att komma in på arbetsmarknaden och skaffa sig värdefull arbetslivserfarenhet. Genom att samarbeta med olika sorters utbildningsinstitutioner säkerställer vi att våra lärlingsprogram är relevanta och ger praktiska färdigheter som efterfrågas i arbetslivet.

2. Lokalt – Engagemang och bevarande av lokal kultur

Stödja lokalsamhället. Lika viktig som renen är för den samiska kulturen, är våra lokala samarbeten för oss. Vi engagerar oss i att stödja lokala producenter och bevara stadens kultur och identitet genom att främja lokal mat, design, hantverk och traditioner.

  • Engagera och utbilda gäster – Tillsammans med lokala företag erbjuder vi våra gäster autentiska och lokala upplevelser, många av dem hållbart certifierade med Nature’s Best, som stärker kopplingen till Kirunas unika kultur och historia. Genom att utbilda våra gäster om lokala traditioner och miljöaspekter, skapar vi medvetenhet och respekt för vår omgivning.
  • Stödja lokala producenter – Vi prioriterar inköp av lokala råvaror och produkter, vilket inte bara minskar vår miljöpåverkan genom kortare transportsträckor, utan även stärker den lokala ekonomin. Genom nära samarbeten med lokala leverantörer, bidrar vi till deras fortsatta tillväxt och utveckling.
  • Bevara stadens kultur och identitet – Genom att samarbeta med lokala hantverkare och konstnärer, främjar vi bevarandet av stadens kulturarv. Även våra autentiska aktiviteter är upplevelser som speglar Kirunas unika kultur och natur och sprider dessa i världen.
  • Hållbar lokal utveckling – För att vidare bidra till en hållbar utveckling lokalt respekterar och samarbetar Camp Ripan med övriga lokala aktörer och skapar en dialog mellan turistentreprenörer, markägare och renskötare.
  • Arctic Lifestyle – Vi har skapat och delar med oss av vår ”Code of Conduct” till gäster och besökare, vilket inkluderar vägledning och kunskap om hur man som gäst beter sig i vår arktiska natur och vilka lagar och regler som gäller. Genom att främja ansvarsfullt resande, hjälper vi till att bevara vår vackra natur och kultur för framtida generationer.

3. Klimatmedvetenhet – Hållbarhet och miljömedvetenhet

Minska klimatavtrycket. Lika självklar som hjortronet är i den tornedalska matkulturen, är våra insatser för att minimera vårt klimatavtryck. Vi är Svanenmärkta sedan 2015 och arbetar aktivt för att minska vår miljöpåverkan genom hållbara val och medvetna åtgärder inom alla delar av vår verksamhet.

Utbildning och medvetenhet – Genom att utbilda vår personal och våra gäster om hållbarhet och klimatfrågor, ökar vi medvetenheten och engagemanget för att skydda vår miljö. Vi arbetar just nu mot att inom kort ha en klimatambassadör i varje arbetsgrupp som har som uppgift att utbilda och engagera sina kollegor i dessa frågor. Vi uppmuntrar till klimatsmarta val och beteenden som gynnar både vår natur och vårt samhälle.

Hållbara material och resurser – Vad gäller hållbara material och livsmedel väljer vi i första hand lokalt (inom orten) sedan närproducerat (inom 65 mil), vilket minskar transportutsläpp och stödjer hållbara produktionsmetoder. Vi bygger ofta nytt själva av material från vår direkta närhet. Finner vi inte vad vi söker efter inom en radie av 65 mil tittar vi inom Sveriges gränser, finns det inte där kan vi i undantagsfall vända oss till att handla inom Europa, detta gäller främst viner och frukt och grönt under vinterhalvåret. Exotiska frukter från fjärran länder hittar ni aldrig hos oss. Genom att använda ekologiska och hållbara råvaror i vår restaurang och vårt spa, bidrar vi till att minska vår miljöpåverkan och främjar en hälsosammare livsstil för våra gäster.

Svanencertifierad sedan 2015 – Svår att få, lätt att välja. Svanenmärkningen innebär att vi uppfyller strikta krav vad gäller miljö, hälsa, funktion och kvalitet. Certifieringen som utförs årligen av vår miljö– och kvalitetskoordinator täcker hela vår verksamhet, från inköp och användning av kemikalier till energiförbrukning och avfallshantering. Genom att följa dessa krav säkerställer vi att vår verksamhet är så miljövänlig som möjligt. Svanenmärkningen hjälper oss också att kontinuerligt förbättra våra processer och minska vår miljöpåverkan, vilket ligger i linje med vår strävan efter hållbarhet och ansvarsfull konsumtion och produktion. 

Energibesparing och effektivitet – Vi har ett av Sveriges klimatsmartaste kök med en rad av de senaste teknikerna för vatten- och energibesparing. Genom att bl.a. återvinna överskottsvärme från vår verksamhet och använda energieffektiva lösningar, minskar vi vårt totala energibehov och bidrar till en hållbar energianvändning. Vi kör även elbilar och 2007 gjorde vi en stor investering när vi konverterade från direktverkande el till ett vattenburet som vi numer driftar med fjärrvärme.

Minimera avfall och återvinning – Vi källsorterar och arbetar kontinuerligt med att minska mängden avfall genom återvinning av material. Vår ”Chef’s Green Choice”-meny använder räddade råvaror från ICA Kvantum, vilket minskar matsvinnet och ger våra gäster en unik matupplevelse baserad på hållbara val. Vi klär hellre om och rustar upp möbler än handlar nytt. Vi gör spaprodukter av löv från vår mark och kaffesump från vår restaurang, kompostjord av överbliven mat vilken sedan kan delas ut till den som önskar hämta gödsel. Merparten (ca 1 kubik/månad) hamnar hos ett lokalt företag som använder det i sin produktion av matjord som sedan sprids ut i Kiruna kommun.

Sammanfattande motivering: Varför är den nominerade värd att vinna?

Camp Ripan driver ett innovativt företag med fokus på hållbarhet och lokal samverkan. Med genuina upplevelser grundade i samisk, tornedalsk och svensk kultur, långsiktiga samarbeten och starkt fokus på klimatmedvetenhet och socialt ansvar är de en förebild för hållbar turism i Arktis.

Tillväxtverkets beskrivning av Camp Ripan kan du läsa här!

Tidigare nominerade för Norrbotten

2023: Aurora Safaris, som även vann

2022: Arctic Bath

2021: Icehotel

2020: Ett specialår pga pandemin, länets nominerade var Arctic Guides

2019: Sápmi Nature

2018: Hide & see

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.