Swedish Lapand Visitors Board logotyp Mediefinansieras av Europeiska Unionen
English flag English

Fotograf: Åsa Pesula/Tornedalens museum

Håvare i förankrad båt vid Kukkolaforsen

27 mars, 2025

Torneälvens håvfiske kan upptas på UNESCO:s kulturarvslista – ansökan går iväg på måndag

Det är Tornedalens museum, Tornionlaakson museo, som har koordinerat arbetet med ansökan om Torneälvens håvfiske till UNESCO:s lista över immateriella kulturarv – ett gemensamt förslag från Sverige och Finland. På måndag den 31 mars skickar man i väg ansökan till UNESCO:s huvudkontor i Paris. Ansökan är undertecknad av Sveriges och Finlands kulturministrar.

Sverige och Finland har valt Torneälvens håvfiske som en gemensam kandidat för att tas upp på UNESCO:s representativa lista över mänsklighetens immateriella kulturarv (Representative List of Intangible Cultural Heritage of Humanity). Tornedalens museum har arbetat med projektet sedan slutet av 2023, och en kulturarvskoordinator anställdes för att leda arbetet.

– Detta har varit ett stort ansvar för museet, men vi har burit det med glädje. Museet är en naturlig mötesplats för både traditionsutövare och myndigheter, som Museiverket och Isof (Institutet för språk och folkminnen), säger museichef Titta Kallio-Seppä.

Arbetet med kulturarvet och resan mot UNESCO har pågått i över tio år, ända sedan håvfisketraditionens utövare beslutade att skydda traditionen. Föreningen ProSiika, som grundades 2010, har varit den drivande kraften bakom arbetet med att synliggöra håvfisketraditionen på de nationella listorna i både Finland och Sverige och att föra den vidare som gemensam kandidat till UNESCO:s lista. ProSiikas mål är att bevara och utveckla den kulturtraditionen av håvfiske i Torne älv, öka medvetenheten om vandringsfiskarnas livsvillkor och om traditionens betydelse för den lokala identiteten.

– Nu är det dags att fira den resa vi har gjort och den milstolpe vi har nått – att tillsammans med UNESCO-gruppen ha färdigställt ansökningsdokumentationen som skickas till Paris på måndag. Det har varit en lärorik resa och en fantastisk känsla på alla sätt, säger kulturarvskoordinatorn Julia Autio.

Ett beslut om ansökan kan förväntas i december 2026.

UNESCO-ansökan består av fyra delar

  • Ansökningsformulär på engelska
  • Dokumentärfilm som presenterar traditionen
  • Fotografier som presenterar traditionen
  • Samtyckesbrev från gemenskapen av traditionsutövare och övriga intressenter till stöd för UNESCO-ansökan

Ikväll har en kortdokumentär premiär på Folkets hus i Haparanda

En viktig del av ansökan är dokumentärfilmen som producerats av Brightnest Studios, med manus och regi av Bo-Johan Sörensen. Premiären hålls ikväll 27/3 på Folkets hus i Haparanda och dokumentärens skapare Bo-Johan Sörensen samt producenten Christine Norberg närvarar. Media välkomnas att se filmen som är 15 minuter lång. Efter filmvisningen fortsätter kvällen med en så kallad håvträff, för traditionsutövare och föranmälda premiärgäster.

– Dokumentärfilmen kommer att finnas på UNESCO:s webbplats om immateriellt kulturarv. Vårt uppdrag är att överföra håvfisketraditionen till nästa generation, säger Jaakko Heikkilä, ordförande i föreningen Prosiika.

UNESCO-ansökningsprocessen är en del av projektet Torne Valley Dipnet Culture, finansierat av Interreg Aurora. Dokumentärfilmen har även finansierats av Inkeri och Mauri Vänskä stiftelse.

Kontakt:

Museichef Titta Kallio-Seppä, Tornionlaakson museo – Tornedalens museum, +358505971557,
titta.kallio-seppa@tornio.fi

Kulturarvskoordinator Julia Autio, Tornionlaakson museo – Tornedalens museum, +358407784418, julia.autio@tornio.fi

Mer information:

UNESCO-gruppen avser en gemenskap bestående av traditionsutövare, totalt 14 personer från båda sidor av gränsälven vid Kukkolankoski, Kukkolaforsen samt från Matkakoski i både Finland och Sverige

UNESCO:s webbplats om immateriellt kulturarv: https://ich.unesco.org/en/home

Webbplats för UNESCO-nomineringsprocessen: https://www.tornio.fi/sv/kultur-och-fritid/tornedalens-museum/unesco-ansokningsprocess-2024-26/

Torne Valley Dipnet Culture -projekt: https://www.tornio.fi/sv/kultur-och-fritid/tornedalens-museum/torne-valley-dipnet-culture-projekt/

Här kan du läsa mer om håvfiske i Kukkolaforsen: https://www.swedishlapland.com/sv/stories/kukkolaforsen/

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.