NECSTouR:s nya ledning redo för nästa steg
I samband med Swedish Lapland Visitors Boards medverkan vid European Week of Regions and Cities 2024 träffade delegationen nätverksorganisationen NECSTouR, som med bas i Bryssel leder utvecklingen av interregionala projekt och samarbeten för hållbar turismstyrning i Europa.
Tillsammans med den nya ledningen ser Swedish Lapland Visitors Board fram emot att stärka nätverket inom NECSTouR-gemenskapen och fortsätta att främja en hållbar och konkurrenskraftig besöksnäring bland Europas turismregioner. I samarbete med andra medlemsregioner och kansliet ska det praktiska genomförandet av nätverkets individuella och gemensamma åtaganden kopplat till omställningsarbetet accelereras.
– Samverkan med andra ledande internationella turismregioner inom EU är viktig för vår besöksnärings fortsatta utveckling. Därför känns det tryggt med den meriterade nya vd:n John Fitzgibbon vid rodret. Han tar med sig omfattande erfarenhet av ledning av europeiskt partnerskap, EU-frågor och projektkoordinering, säger Annika Fredriksson, Swedish Lapland Visitors Board och fortsätter:
– Vi ser fram emot att tillsammans ta NECSTouR:s nätverk in i nästa fas av dess utveckling.
Turismsektorn är mycket sårbar för klimatförändringar och bidrar samtidigt till utsläppen av växthusgaser som orsakar den globala uppvärmningen. Enligt UNWTO:s senaste forskning förutspås utsläppen från turism öka med 25 % till 2030 från 2016 års nivåer. Därför är behovet av att skala upp klimatåtgärder inom turismen akut och av yttersta vikt för sektorns motståndskraft.
Hubben för Climate Action Plan som bildats tillsammans med medlemsorganisationerna erbjuder en strategisk möjlighet för regionerna att visa ledarskap, lyfta fram befintliga goda metoder i nätverket och bygga vidare på dem för att hjälpa till att hantera klimatförändringar inom turism och säkerställa att sektorn spelar en nyckelroll i denna resa. Målet är att samtliga medlemmar ska ha skrivit under Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism och ha formulerat en lokalspecifik hållbarhetsplan mellan 2025-2030.
– Det är stärkande att vårt arbete med vår arktiska agenda Care for the Arctic, it’s our home och vårt sätt att engagera resmålets alla nyckelaktörer från möjliggörare, företag till individer lyfts fram som ett gott exempel och metod att ta till sig, säger Camilla Bondareva, Swedish Lapland Visitor Board.
– Det räcker inte längre att bara sätta netto-noll mål, utan vi behöver också kollektivt skifta mindset och se holistiskt på vårt sätt att hantera utmaningarna. Där är det regenerativa perspektivet en viktig riktningsgivare.
Insatserna inom NECStouR-nätverket är bra för besökare, samhällen, resmål och planeten. Att som medlemsregion leverera i omställningsarbetet stödjer och driver nätverkets uppdrag om att stärka EU:s turismregioners konkurrenskraft och hållbarhet.
NECSTouR är en europeisk organisation för regionala besöksnäringsföreträdare. Bland medlemmarna finns ett fyrtiotal europeiska regionala turistorganisationer och ett trettiotal associerade medlemmar som universitet, forskningsinstitut och organisationer. Organisationen är baserad i Bryssel och arbetar för att påverka och delta i arbetet med att stärka och styra turismens utveckling i Europa.
Läs mer om NECSTouR
Swedish Lapland Visitors Board anordnade NECSTouR:s årliga medlemskonferens
Mer om konferensen och deltagarnas tankar
Fler nyheter från #EURegionsweek:
Norrbottensexempel presenterades vid EU-konferens i Bryssel
Besöksnäringsperspektiv inspelade till ny OECD-rapport
North Sweden European Office – vårt gemensamma Brysselkontor