Kick-off för besöksnäringens samverkan inom det arktiska Europa
Projektet Arctic Europe Tourism Clusters kick-off gick av stapeln i Kiruna häromveckan. Projektet är en vidareutveckling av de två tidigare Interreg-projekten som Finnish Lapland Tourist Board, Northern Norway Tourist Board och Swedish Lapland Visitors Board gemensamt drivit över gränserna.
Efter det tidigare projektet som påverkades starkt av pandemin, var det en märkbart trivsam stämning bland de cirka 100 deltagare som nu åter träffades för att stärka det gemensamma arbetet kring det arktiska Europa.
Kirunas kommunalråd Mats Taaveniku välkomnade
Som varje kick-off var programmet späckat över två dagar. Kirunas kommunalråd Mats Taaveniku hälsade alla välkomna till Kirunas nya centrum och Aurora kultur och kongress. Därefter följde inledande genomgång om projektets utformning, gemensam underskrift av projektets samarbetsavtal och andra praktiska detaljer. Efter lunch, den första dagen, var det sedan dags för tre intressanta talare att dela med sig av sina erfarenheter.
”Veckans kick-off för Arctic Europe Tourism Cluster är nu över. Ett gränsöverskridande projekt…i syfte att tillsammans skapa en mer motståndskraftig och regenerativ turism… Tack till alla… Tillsammans kommer vi att göra mer än vi någonsin skulle kunna på eget håll”.
Camp Ripan
Samverkan lade grunden till ett av Norges bästa resmål för havsfiske
Presidenten för Norwegian Hospitality Association, Mona Jacobsen Saab, var först ut. Hon pratade om värdskap, men framför allt om den personliga resan hon och andra gjort på ön Söröya norr om Tromsö. När yrkesfisket dog var det besöksnäring det öborna kunde vända sig till. Men på en ö som Söröya, där populationen är begränsad, uppstår olika problem. Den som kör transferbussen är mycket möjligt också rörmokaren som behövs på hotellet då ett element plötsligt spruckit läck. En fascinerande resa om hur de tillsammans på ön lyckades låna ihop båtar, för de första fiskarna som kom på besök, till att idag vara ett av Norges bästa resmål för havsfiske.
”Hats off to Lennart Pittja for his remarkable ability to inspire and enlighten! Recently, he captivated an audience of 100 entrepreneurs, unraveling the treasure trove of traditional Sami knowledge… Lennart’s guidance has illuminated a path where tradition and innovation coalesce, forming a foundation for responsible and thoughtful entrepreneurship”.
Piece & Quiet Hotel
Sápmi, hymn to home – inspiration och upplysning som naturens väktare
Efter det tog Lennart Pittja, från Sápmi Nature, vid och talade om sitt hem i Sápmi. Ibland både omskakande och lite provocerande då Lennart med sin självklarhet talade om vikten av att behålla naturen och rennäringen som en guardian av den sköra arktiska miljön. ”Så länge renen kan leva här, så länge kan vi som människor också leva här”.
Lennarts tal var en källa till eftertanke och inspiration. Eller som företagaren Björn Hedlund Länta, Piece & Quiet Hotel senare skrev på LinkedIn: ”Hats off to Lennart Pittja for his remarkable ability to inspire and enlighten! Recently, he captivated an audience of 100 entrepreneurs, unraveling the treasure trove of traditional Sami knowledge… Lennart’s guidance has illuminated a path where tradition and innovation coalesce, forming a foundation for responsible and thoughtful entrepreneurship”.
Regenerativt perspektiv – bortom hållbarhet med internationella föreläsarikonen Anna Pollock
Efter Lennart var det så dags för konferensens keynote speaker. Den rakt igenom underbara Anna Pollock, vars arbete med hållbar eller regenerativ turism är legendarisk. Anna började med att påpeka att som keynote var van att tala först, men att det hon nu hade att säga ändå passade väl in i det Lennart pratat om.
Anna Pollock menar att hållbart inte är tillräckligt, att det aldrig leder till att en plats, ett företag, en entreprenör, når sin fulla potential. Men dessutom måste detta arbete ske i samklang med allt annat. En intressant bild hon visade handlade om skillnaden mellan att leva från ett vattens resurs, leva i vattnets miljö, leva med vattnets arter och habitat, till att leva som att vattnet är en del av oss.
Ord får en betydelse, då det kan leda till handling. Eller som Anna också sa: Om du ändrar storyn kan du också ändra våra tankar.
En konferens bjuder förstås också på bra möjligheter att bygga nätverk och utbyta erfarenheter. Dessutom över landsgränserna i klustersamarbetet Visit Arctic Europe. Eller, som Camp Ripan så bra beskrev det på sin Facebook: ”Veckans kick-off för Arctic Europe Tourism Cluster är nu över. Ett gränsöverskridande projekt…i syfte att tillsammans skapa en mer motståndskraftig och regenerativ turism… Tack till alla… Tillsammans kommer vi att göra mer än vi någonsin skulle kunna på eget håll”.
• • • • •