Internationell kongress om hållbarhet – GSTC2022
I december var Swedish Lapland Visitors Board på plats i Sevilla, Spanien på GSTC2022. En tvådagars internationell kongress anordnad av Global Sustainable Tourism Council (GSTC).
– Besöksnäringens roll i den stora samhällsomvandlingen som pågår hos oss i norra Sverige blir väldigt tydligt under sådana här dagar, säger Annika Fredriksson, vd Swedish Lapland Visitors Board.
Deltagare och talare kom från både nationella och regionala besöksnäringsfrämjare, företag, akademi och organisationer som Världsnaturfonden.
– Vårt Arktiska resmål har tagit plats på den internationella resemarknaden och vi som regional främjarorganisation deltar vid globala sammankomster för att både dela med oss, och hämta hem insikter och kunskaper för näringens fortsatta utveckling.
– Det är ett unikt tillfälle att se det stora sammanhang vi verkar i. Att utbyta idéer och samla in kunskap och inspiration från Botswana, Slovenien, Visit Finland, Costa Rica, Innovation Norway, Irland och Tahiti för att nämna några.
– Regionala företrädare har mer gemensamt än unikt oavsett om man företräder en italiensk alpdal, Park City i Arizona eller nio Azoriska öar utslängda i Atlanten. Arbete som måste till är i stora delar det samma, menar Annika.
Turism kan vara en katalysator
På kongressen deltog också stora multinationella företag som Airbnb, British Airways, Easy jet och TUI, internationella investerare och världsstäder som Aten och Singapore. Universitet och akademier runt om i världen hade även de skickat deltagare, dels för att presentera forskningsrapporter, dels för att inhämta kunskap.
– Turistströmmar ställer krav på att platsen tas om hand och skyddas. Så att platsen som man vill bo på och besöka ska finnas kvar. Turismen kan också vara en katalysator för att bygga en bättre plats och hållbart samhälle, säger Johanna Ögren, Regional vistors development manager på Swedish Lapland Visitors Board.
För att skapa ett hållbart resmål behövs mer än hållbara besöksnäringsföretag. Turistiska produkter och upplevelser är bara en del av det en besökare möter och konsumerar under sin resa. Därutöver finns resmålets hela ekosystem av aktörer och leverantörer – både privata och offentliga – som bidrar med sin pusselbit i den långa värdekedjan som besökaren nyttjar på sin resa.
Hela världen samlad på en plats
Alla fem kontinenter fanns representerade bland de drygt 350 deltagarna från 61 länder.
Från Sverige deltog också Visit Sweden och Kungliga Djurgården som tillsammans kommer vara värdar för den internationella konferensen 2024 i Stockholm. Våra kollegor och samarbetspartners från Region Västerbotten Turism och Visit Skellefteå var också på plats.
– Arbetet med att levandegöra och konkretisera de kriterier som GSTC tagit fram för en globalt hållbar turism tar nu vid i vårt arktiska resmål, säger Annika.
2024 välkomnas GSTCs kongress till Stockholm, Swedish Lapland Visitors Board och kommer att vara en del av arrangemangets samarbetsparter och även delta på plats.
Fakta GSTC
Global Sustainable Tourism Council: GSTC initierades 2007 av Rainforest Alliance, FN:s miljöprogram, FN:s fond och UNWTO (United Nations World Tourism Organization). Syftet var att främja förståelsen för hållbar turism. Genom att utveckla en uppsättning universella och globalt accepterade kriterier togs de första stegen mot ett gemensamt språk för hållbar turism. Idag förvaltar GSTC de globala standards och hållbarhetskriterier som ligger till grund för det världsomspännande engagemanget och certifieringen av besöksnäringsföretag, främjarorganisationer och resmål.