Swedish Lapand Visitors Board logotyp Mediefinansieras av Europeiska Unionen
English flag English

Fotograf: Ted Logart och Icehotel

8 september, 2021

Icehotel nominerade till Stora Turismpriset 2021

För 28:e året i rad delas Stora Turismpriset ut och Icehotel är en av de nominerade. Priset som delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism och premierar företag som på ett särskilt sätt bidrar till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen.

Swedish Lapland Visitors Board nominerar Icehotel som Norrbottens läns kandidat till Stora Turismpriset 2021. Med över 30 år som Sveriges och Swedish Laplands internationellt mest uppmärksammade och innovativa resmål fortsätter Icehotel att befästa sin ledarposition. Under pandemin har man inte bara lyckats övervintra utan också hittat sätt att utveckla sin verksamhet – i allt från nya affärsmodeller och målgrupper till smarta digitaliserade flöden. Anpassningar som gör att Icehotel idag står starkare än någonsin.

– Vi är ödmjuka och väldigt väldigt, glada för den här nomineringen. När pandemin ritade om vår verklighet sa vi på en gång att vi skulle ta det påtvingade lugnare tempot till att göra genomtänkta förändringar och fatta långsiktigt kloka beslut. Vi har idag fler vägar ut på marknaden, en kortare väg till potentiella besökare, nya framgångsrika koncept, en närmare dialog med resenärer världen över, nationell charter och smartare digitala flöden på anläggningen, säger Malin Franck, vd på Icehotel innan hon fortsätter.
– Vi hoppas att vi kan inspirera andra att våga satsa långsiktigt och stå starka i att låta platsens förutsättningar styra verksamheten.

Ett hållbart kretslopp

Icehotel har byggt hela sin verksamhet på; naturen var här först. “Om vi vill vara med i dansen, måste vi låta naturen leda” säger Malin Franck vd för Icehotel. Historien om den unika men sköra arktiska naturen är både påtaglig och ständigt närvarande, i allt från själva byggnaden till storytellingen runt upplevelsen och alla dess delar.

Icehotel som under sina första 30 år har kännetecknats av en hög andel utländska gäster har under pandemin snabbt ställt om till hemmapublik.

– Det är imponerande att se den omställning företaget gjort. Genom sitt medlemskap i Nordic Hotels & Resort skapade man en snabbt en väg ut till nordisk marknad, samtidigt som man behåller sin internationella dragningskraft. Och när pandemin satte käppar i hjulet för den internationella chartern som Icehotel byggt upp så utvecklade de snabbt nya nationella samarbete. Redan i vintras gick första charterresorna från Stockholm i samarbete med SAS och Ving. Till det lägger man en stark marknadsbearbetning och hög digital närvaro, det är strategiskt kloka beslut, säger Annika Fredriksson, vd för Swedish Lapland Visitors Board.
– Pandemi eller inte, med naturen som ledstjärna hittar man hela tiden nya sätt bidra till såväl den generella Sverigebilden som hela destinationen Swedish Laplands attraktion, avslutar Annika.

Läs mer

Sammanfattning av Icehotels nominering

Allt om Stora Turismpriset 2021

Här hittar du årets 21 nominerade till Stora Turismpriset 2021

Bakgrund

  • Efter en regionalt utformad urvalsprocess där varje län nominerar en kandidat delas priset till den nationella segraren den 24 november i samband med konferensen Besöksnäringen på agendan arrangerad av Tillväxtverket. 
  • I hård konkurrens valde den regionala juryn bestående av två av Swedish Lapland Visitors Boards styrelseledamöter samt två i affärsledningen ut Icehotel som Norrbottens läns kandidat.
  • De nominerade deltagarna utses efter fyra olika kriterier, där huvudkriteriet är att pristagaren ska bidra till nytänkande och innovativ utveckling. Men sedan finns också ett kunskapskriterium, där pristagaren ska utveckla, sprida och dela med sig av nya färdigheter och kunskaper som stärker besöksnäringen, liksom ett hållbarhetskriterium där pristagaren förväntas metodiskt och målmedvetet utveckla en hållbar verksamhet. Nytt för i år är det fjärde och sista kriteriet omställningskriterium. Det beskriver hur pristagaren under coronapandemin lyckats vända de negativa konsekvenserna av krisen till något som utvecklar verksamheten. 
  • Den nationella segraren tilldelas 100.000 kronor att använda för kunskapsfrämjande insatser och varje nominerat företag tilldelas 10.000 kronor.

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.