Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flag English

Fotograf: Graeme Richardson

Nyheter 19 september, 2024

Hur samverkan kan lyfta ett lokalsamhälle

När en grupp företag går samman kan det lyfta en hel by, och på sikt en hel region. Arctic Getaways är ett tydligt exempel på detta, där företags samverkan bidrar till en hållbar besöksnäring, trots att gästerna ofta är långväga.

Idén om Arctic Getaways föddes ur en gemensam insikt hos nio företag som alla riktar sig mot medium till high end-turister. På Treehotel, Sörbyn Lodge, Pine Bay Lodge, Brändön Lodge, Arctic Bath, Aurora Safari Camp, Sapmi Nature Camp, Arctic Retreat och The Outpost ser man varandra som kollegor snarare än konkurrenter.

– Vi insåg att vi kunde uppnå mycket mer tillsammans, säger Graeme Richardson som driver Arctic Retreat och är en av initiativtagarna bakom Arctic Getaways.

– Genom att marknadsföra oss som en hel destination drar vi inte bara nytta av varandras styrkor, utan vi stärker också hela ekosystemet av underleverantörer. Från guider till hundspannsförare, lanthandlar och tvätterier.

Graeme Richardson driver Arctic Retreat och är en av initiativtagarna till Arctic Getaways. Han jobbar även med DMC:n Arctic Inbound.

Genom att samordna både marknadsföring, transfers och personal skapar Arctic Getaways en helhetslösning som gynnar både besökare och lokalsamhället.

– Arbetet vi gör går att se som ett komplement till vad andra organisationer som Swedish Lapland Visitors Board och lokala turistorganisationer redan gör, förklarar Richardson.

Arctic Retreat i höstskrud. Foto: Graeme Richardson.

Med långväga turister som gäster

Vid sidan av Arctic Getaways jobbar Graeme Richardson med Arctic Inbound. En DMC (destination management company) som fokuserar på att sälja Sveriges arktiska resmål till den globala marknaden. Även här fokuserar man på segmentet medium till high end-turister och man arbetar intensivt med att paketera och sälja regionen internationellt, till bland annat USA.

– Vi bygger relationer med turoperatörer runtom i världen för att långväga resenärer ofta stannar längre, spenderar mer pengar och involverar fler lokala företagare under sina besök.

Arctic Inbound satsar stort på att skapa hållbara och långvariga relationer med sina kunder, vilket i sin tur bidrar till en stabil besöksnäring.

Att locka hit gäster från andra sidan Atlanten bygger stora värden lokalt. Richardson förklarar att man vänder sig till gäster som är uppriktigt intresserade av att uppleva vår kultur och vårt samhälle. Dessutom är det köpstarka gäster som spenderar stora summor pengar under sin vistelse, vilket gör att deras ekonomiska avtryck är betydande. På så sätt blir också den faktiska mängden besökare relativt låg.

– Istället för massturism kommer det färre människor som spenderar mer pengar. Dessutom bidrar det till att folk i byarna, som är intresserade av branschen, får jobb.

Tree Hotel är en av boendeanläggningarna inom Arctic Getaways

Ett genuint intresse för arktiska Sverige

För många av dessa gäster är ett besök i vår arktiska region mer än bara en semester – det är en utbildningsresa där de får uppleva och förstå det lokala samhället.

– Våra gäster vill se hur vi lever, de är genuint intresserade av vår kultur och vårt sätt att leva, förklarar Richardson. Det gör att deras vistelse här är meningsfull, både för dem och för oss. Vi arbetar nära lokala entreprenörer för att skapa upplevelser som är både exklusiva och genuina. Dessa gäster engagerar hela samhället och lämnar ett positivt avtryck, både ekonomiskt och socialt.

Arctic Getaways arbete är ett exempel på vad det innebär att bygga ett livskraftigt samhälle, där både ekonomi, miljö och kultur stärks genom samverkan. Genom att skapa ett gemensamt ekosystem där företag inte bara konkurrerar utan stödjer varandra, bidrar de till ett hållbart samhälle som kan blomstra på lång sikt. Detta reflekterar tankarna bakom det som kallas ”thrivability” som bland annat Michelle Holliday beskriver – att skapa samhällen som inte bara överlever, utan också frodas genom samverkan. Genom att locka besökare som genuint engagerar sig i den lokala kulturen, bidrar den här typen av community inte bara till en starkare ekonomi, utan också till ett socialt och kulturellt rikt samhälle, där människor och företag tillsammans bygger en framtid med mening och livskraft.

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.