Swedish Lapand Visitors Board logotyp
English flag English
14 oktober, 2024

Besöksnäringsperspektiv inspelade till ny OECD-rapport

Vid seminariet “Building smart, reslilient communities: adapting sparsely populated areas to a digital & green future” som leddes av Mikael Janson, direktör vid North Sweden European Office tillsammans med moderatorn Stefano Barbieri, OECD:s landsbygds- och regionalpolitiska expert bidrog Swedish Lapland Visitors Board till en gemensam SWOT-analys som inspel till processen för uppdatering av OECD-rapporten för Sverige, Norge och Finlands nordligaste län.

I inledningstalet välkomnade Mikael Janson alla mötesdeltagares inspel till processen och gav deltagarna en inramning inför den fortsatta diskussionen kring hur vi fortsätter att bygga smarta, motståndskraftiga samhällen i våra glest befolkade områden:

– Europa är en kontinent av mångfald. Vi i det Arktiska Europa är ett bevis på det. Att ligga i framkant på många områden, men att sakna egen kapacitet på många andra områden kommer att vara vårt fokus idag. På grund av våra regioners avlägsna läge, vidsträckta områden och kärvt klimat behöver vi uppbackning för att frigöra vår fulla potential. Våra regioner utgörs av ett myller av små och medelstora städer. Och däremellan är det inte tomt. Tvärtom. Det är snarare ett faktiskt regionalt ekosystem för innovation i olika skalor att fortsätta utveckla och understödja. Det är så konkurrenskraftiga värdekedjor formas, som i sin tur attraherar resurser.

OECD gjorde för ett antal år sedan en rapport över de 14 regionerna i NSPA – North Sparsley Populated Areas och nu är det dags för en uppdatering som görs i samarbete med EU-kommissionens Generaldirektoriat Reform.

Paneldeltagarna Andrew Rae, Professor vid University of Highland and Islands, Skottland, Rickard Carstedt, regionråd Västerbotten, Goeril Johanssen, vd ProTromsø, Norge och Jussi Rämet, kommunalråd Uleåborg, Finland delade med sig av sina perspektiv och erfarenheter och diskuterade hur dessa glesbefolkade regioner, rika på naturresurser och innovation, möter utmaningar som negativ befolkningstillväxt och kompetensbrist, intressekonflikter, behov av aktörers samhällsengagemang, de koldioxidintensiva industriernas skifte till fossilfrihet samt att behålla och vidareutveckla talanger.

I SWOT-analysen identifierade mötesdeltagarna gemensamt styrkor, svagheter, möjligheter och hot samt bidrog med konkreta inspel till vad vi tillsammans behöver göra i nästa steg.

– Vi ser fram emot OECD-rapporten och vi ser fram emot att fortsätta dialogen. Men mest av allt ser vi fram emot att fortsätta samarbeta för det är då det händer saker, avslutar Mikael Janson.

North Sweden European Office är ett av tre Brysselkontor som representerar nätverket NSPA (Northern Sparsley Populated Areas).

Nätverket NSPA (Northern Sparsley Populated Area) representerar ett nära samarbete mellan Sveriges fyra nordligaste län (Norrbotten, Västerbotten, Jämtland Härjedalen, Västernorrland), Finlands sju nordligaste och östra regioner (Lappland, Norra Österbotten, Mellersta Österbotten, Kajanaland, Norra Karelen, Pojois-Savolax och Södra Savolax) och Nordnorge (Finnmark, Troms och Nordland). Dessa 13 regioner från tre länder delar gemensamma förutsättningar och mål och arbetar tillsammans för att öka medvetenheten om NSPA i EU-institutionerna, för att påverka EU:s politik och för att skapa en plattform för att dela erfarenheter och kunskaper.

OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) är ett forum och kunskapsnav för data, analys och bästa praxis inom offentlig politik. Samarbetet omfattar över hundra länder och bidrar till att forma bättre politik för bättre liv.

Fler nyheter från #EURegionsweek:

Norrbottensexempel presenterades vid EU-konferens i Bryssel

NECSTouR:s nya ledning redo för nästa steg

North Sweden European Office – vårt gemensamma Brysselkontor

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.