
Arctic Food Arena utforskar diversifierad cirkulär livsmedelsproduktion
Hur ser framtidens livsmedelsproduktion ut? Hur kan vi jobba tillsammans mellan olika näringar för att stärka den låga självförsörjningsgraden i norra Sverige? Arctic Food Arena är ett initiativ från Gällivare Näringsliv AB som syftar till att undersöka möjligheterna för livsmedelsproduktion genom industriell symbios. Projektet har sin grund i den pågående industriomställningen i Norrbottens län, som förväntas generera stora mängder restvärme.
I onsdags samlades representanter från flera olika näringar och offentliga organisationer på Boden Business Park. Eventet, ”Symbios – från rest till resurs”, var ett samarrangemang mellan Arctic Food Arena, Bodens kommun och Luleå tekniska universitet som en del av Creaternity Impact Days 2025. Under dagen fick deltagarna ta del av aktuell forskning och framtidsspaningar. Samtidigt fick de en historisk tillbakablick på hur livsmedelsförsörjningen hanterats i vår arktiska del av världen genom århundradena.
– Jag ser stora möjligheter att koppla på besöksnäring på livsmedelsproduktion. Förutom att lokalproducerad mat och våra högkvalitativa råvaror är en av de starkaste anledningarna till att besöka vårt län, så finns det ett starkt intresse för att se hur mat produceras och förädlas, säger Oskar Hederyd, Strategic Partner Manager, Swedish Lapland Visitors Board, och fortsätter:
– Skulle vi få nya odlingar av exempelvis grönsaker eller fisk kopplat till industrins restvärme är jag säker på att det skulle bli ytterligare en reseanledning till länet.
En mängd initiativ pågår redan i länet, bland annat odlas larver för att kunna bli del i foder för fisk och fågel, vilket Nils Lindh, näringslivsutvecklare på Boden Business Park berättade om.
– Visionen för livsmedelsnäringen i Boden är en förlängning av Bodens vision om ”Det goda livet” och lyder: Ett livskraftigt, naturpositivt livsmedelssystem som genererar tillräckligt med mat till alla Bodensare inom planetens gränser, på ett sätt som skapar globalt eko, säger Sara Watz strategisk samordnare på Boden Business Park som tagit fram Bodens Livsmedelsstrategi och var med och arrangerade dagen.
– Dagar som dessa fyller en viktig funktion för att koppla ihop olika aktörer i ekosystemet kring livsmedelsproduktion i Norrbotten. Kanske är det så att vi haft det för bra och att det har varit för enkelt och billigt att bara köpa allt livsmedel direkt när det har behövts, avslutar Hederyd.