Susanne Wallin får priset Årets Brobyggare i Award of Swedish Lapland
Via en bro förenas Haparanda med finska Torneå. Haparanda är en historisk knutpunkt för kulturer, affärer och människor. Kanske är det därför som Susanne Wallin, ägare av stadshotellet, passar så väl in. Nu har Susanne belönats med Swedish Lapland Visitors Boards utmärkelse Årets Brobyggare.
Varför tror du att du fått priset?
– Jag blev jätteöverraskad! Jag gör det jag tycker är kul och naturligt, och har inte förväntat mig att få pris för det, säger en glad och överraskad Susanne Wallin.
Vi ses inne i den mäktiga hotellbyggnaden på torget i Haparanda. På ett litet bord i foajén ligger två prydligt hopvikta dagstidningar på varandra, Haparandabladet och NSD. I all sin vardagliga enkelhet symboliserar de stadens signum som smältdegel.
Susanne Wallin är en stolt Haparandabo och tornedaling, stolt över att verka i vår arktiska region. Det vill hon förmedla i alla sammanhang som en god ambassadör. Men hon betonar att det handlar om teamet.
– Familjeägt, det ska vara personligt, det ska man känna. Och man är alltid starkare tillsammans.
Att vara en brobyggare måste bygga på att skapa team, relationer. Hur gör du?
– Jag måste inte – det är skitkul. Och för mig är det naturligt. Jag älskar människor, älskar att vara i nätverk och att skapa de där relationerna. Det optimala är alltid att vara sig själv, genuin, då kommer man dit.
Dualiteten finns i DNA
Som i allt relationsbyggande måste man vara ödmjuk i mötet och ta reda på vem den andra parten är, säger Susanne.
– Det handlar om förtroende för varandra och varandras kulturer. Haparanda förenar två länder. Här vet man att samarbete inte slutar vid gränsen.
Susannes medarbetare blev chockade när hon efter 17 år lämnade hotellet. Hon hade blivit headhuntad till stadens nybyggda IKEA-varuhus, där hon visade sig vara ovärderlig i marknadsföringen mot Sverige och Finland.
– Här i Haparanda sitter dualiteten i vårt dna. Det är inte helt lätt att förstå hur man jobbar vid en landsgräns, vilka historiska och kulturella egenskaper som kan skilja åt bara för att man åkt över en älv. Men de är viktiga att ha koll på och kunna arbeta efter.
När Susanne sedan var näringslivschef i Haparanda såg hon till att en landsgemensam turistbyrå kom till stånd i resecentrum för att få besökare att stanna i både Sverige och Finland genom att marknadsföra helheten.
Har hotellet i blodet
Efter spännande uppdrag på IKEA HaparandaTornio, Haparanda Stad, Hotel Clarion Sense, Norrbottens Handelskammare återvände Susanne till Haparanda Stadshotell 2017, nu som ägare.
– Hotellet var min passion o kärlek, alla trodde att jag skulle gå här med rullator, och nu när jag är tillbaka kommer jag definitivt att göra det.
Man kan säga att Susanne har Haparandas stadshotell i blodet. Hennes föräldrar träffades här på en dans, och deras dansskor finns bevarade som en del av hotellets utsmyckning. Susanne började jobba som smörgåsnisse på det anrika hotellet redan som 16-åring, och drömde om att äga det.
Du sa i en intervju från 2017 att du lever din dröm via hotellköpet. Nu har det gått sju år – lever verkligheten upp till drömmen?
– Nu gör den det. Pandemin var ett helvete. I början hade vi inte förstått vidden av den. Prins Daniel var här, och han frågade hur pandemin påverkade oss. ”Inte nämnvärt”, svarade jag, och två dagar senare försvann allt. Det var många sömnlösa nätter med tårar – skulle drömmen sluta så här? Men vi satte en strategi, deltog i över 900 digitala workshops, utökade våra kontaktytor, och nu har vi många grupper vi bokade redan för nästa vinter och vintern 2026.
Vad har du för andra råd till visionära brobyggare, det som inte är passion, utan mer handfast?
– Var envis, ge inte upp! När det är svårt ska du våga be om hjälp, relationer och kontakter är till för med- och motgång. Förtroende är oerhört viktigt! Men man måste stanna upp och fira sin framgång ibland också.
Motivering – Årets Brobyggare – Susanne Wallin
Kriterier: Byggare av en värdefull och hållbar bro där kulturer, människor och affärer flödar mellan Swedish Lapland och världen.
Susanne Wallin, Haparanda Stadshotell, har med varmt hjärta, skarpt affärssinne och det rakryggade mod som bara kan komma från en sann tornedaling visat vägen för internationella relationer och lyft den lokala, gränsöverskridande kulturen till en global marknad. Hon framhåller ständigt vikten av samarbete, nätverk och partnerskap såväl inom regionen som över landsgränsen. Som nyutnämnd honorärkonsul fortsätter hon att stärka relationen mellan Sverige och Finland. Passande nog har hon med varsam hand på Haparanda Stadshotell återskapat just den miljö där världen har mötts och utbytt affärer under mer än ett århundrade.