Swedish Lapand Visitors Board logotyp Mediefinansieras av Europeiska Unionen
English flag English

Åkerbär, Rubus Arcticus, Norrbottens landskapsblomma.

20 oktober, 2023

Norrbottens landskapsblomma – Sveriges första EU-skyddade bär 

Hösten 2023, tilldelades Allåkerbäret, som första bär i Sverige, EU:s prestigefyllda märkning: Skyddad ursprungsbeteckning, SUB. Tilldelningen är mycket restriktiv, så de fåtalet produkter och livsmedel som godkänns ges en stor möjlighet att framhålla sin unikitet och särkskilda kvaliteter.

– Fantastiskt roligt att Kalix Löjrom som tidigare erhållit den prestigefyllda märkningen nu får en regional kompis. Dessa två är unika resurser som stärker våra möjligheter att profilera våra arktiska måltidsupplevelser och hela resmålet ytterligare, säger Johanna Ögren, Swedish Lapland Visitors Board.

Den breda kännedomen om det aromatiska åkerbäret i Sverige eller utomlands är så stor som det förtjänar. Syftet med de skyddade beteckningarna är att hjälpa både producenterna och företagarna att informera om livsmedlens särskilda kvaliteter.

– Vi planerar att hålla särskilda kunskapsinsatser kopplat till märkningen och våra två unika hjältar Åkerbäret och Kalix löjrom tillsammans med besöksnäringsföretag som arbetar med arktisk matkultur, avslöjar Johanna Ögren.

Carl von Linné före sin tid

Även om det finns mer att göra för att öka kännedomen och kunskapen om vår arktiska pärla, så kan det vara kul att känna till att Carl von Linné redan år 1762 utropade åkerbäret till Europas godaste bär: ”äro ofelbart de smakeligaste af all frukt, som växer sjelfmant, icke allenast i Sverige, utan i hela Europa”

Lokal innovation inom växtförädling

Korsningen mellan vårt vilda åkerbär och Alaskas vilda motsvarighet har resulterat i AllåkerbäretRubus stellarcticus. Det är enväxtförädlings-innovation som utvecklats vid Sveriges lantbruksuniversitets forskningsstation i Öjebyn och är kraftigare än det vilt växande bäret, ger större skörd och kan även odlas längre söderut än vanligt åkerbär. Smaken anses inte riktigt nå upp till samma nivå som det vilda, men hålls för att vara utsökt. Det åkerbär som historiskt sett har växt vilt (Rubus Arcticus) i norra Sverige har minskat i tillgång på grund av pågående klimat och landskapsförändringar.

Smak av ljusa nätter

I den fantastiska boken, Åkerbär – Europas godaste bär av Martin Ragnar och som ges ut av lokala förlaget Black Island Books, Luleå, lovsjungs Norrbottens landskapsblomma, Rubus Arcticus. Boken har ett brett anslag och blandar fakta och kunskap med smakminnen och sinnliga upplevelser som bäret skapar. Läsaren får även allmänt lära om hur våra arktiska ljusa sommarnätter ger bären sin rika smak under långsam mognad. Längre dagar ger fler timmar med fotosyntes vilket leder till att mer socker lagras i bären.

• • • • •

Skyddad ursprungsbeteckning – SUB, är ett namn som får registreras för en produkt som:
• har en kvalitet eller egenskaper som helt eller till största del beror på en viss geografisk omgivning, med de naturliga och mänskliga faktorer som förknippas med den 
• kommer från en viss ort eller region eller, i undantagsfall ett visst land,
• i alla led produceras i det avgränsade geografiska området.

• • • • •

Svenska produkter och livsmedel som har ursprungsbeteckning SUB

• Allåkerbär från Norrland
• Bohusläns blåmusslor
• Grebbestadostron
• Hånnlamb, kött från gutefår
• Kalix Löjrom
• Rökt Vättersik
• Upplandskubb
• Vänerlöjrom
• Wrångebäcksost

• • • • •

Mer om EU:s beslut om registrering av Allåkerbäret >

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.