Fotograf: Håkan Stenlund
Rekordmånga svenskar besökte Swedish Lapland i sommar
Svenska gästnätter i Swedish Lapland ökade under sommaren med 18% jämfört med 2020 och med 12% jämfört med 2019, vilket är ett nytt rekord i svenska gästnätter! Men fortfarande lever näringen med konsekvenserna av pandemin och kraven på flexibilitet hos företagen är stor.
Antalet svenska gästnätter i Swedish Lapland har ökat rejält från juni till oktober enligt preliminära inkvarteringsstatistiken från SCB. Jämfört med sommaren från rekordåret 2019 har antalet svenska gästnätter ökat med 12% från juli till augusti.
– Det är mycket glädjande att fler svenskar upptäckt och utforskat det nordligaste delarna av Sverige och till och med rekordmånga jämfört med 2019, året vi hade flest gästnätter någonsin, säger Maria Sirviö, Utvecklingsstrateg, Swedish Lapland Visitors Board.
– Efter att ha studerat mobiltrafik från Telia kan vi konstatera att det i första hand är norrbottningar som varit duktiga på att hemestra och att många från Västerbotten också rör sig i de nordligaste delarna. Det som lockat mest folk från övriga Sverige är fjällen, både i Kiruna och Arjeplog, fortsätter Maria Sirviö.
Andra nationaliteter som tyskar, holländare och engelsmän har också rört sig runt i destinationen, även om inte i samma omfattning som under 2019. Men norrmännen har uteblivit även i år även om det går att skönja en liten ökning jämfört med 2020. Totalt har destinationen förlorat 25% av sina gästnätter under juni-augusti 2021 varav drygt 370 000 norska gästnätter.
– Vi fortsätter arbeta brett med marknadsföring, både internationellt och nationellt, för att nå allt fler potentiella resenärer. När en gräns stängs, öppnas en annan, avslutar Johanna Ögren, Marknadsstrateg, Swedish Lapland.
I Visit Sweden :s temperaturmätning på svenska resenärer framkommer att det fortsatt är mycket viktigt med bra av- och ombokningsmöjligheter för att man ska våga ta steget och göra en bokning, vare sig man driver ett hotell, en restaurang eller ett aktivitetsföretag. Sverige anses vara det säkraste resmålet följt av de övriga nordiska länderna, enligt svenska resenärer. Och just säkerhet prioriterades av svenska resenärer, med trygghet både före och under resan.
Under 2021 reste många med bil, kopplat till både trygghet i smittspridning och drivkraften att känna sig fri och flexibel. Det var fortsatt stor efterfrågan på stugor som boendeform och möjlighet att träffas för att umgås över generationsgränserna.