Arktiska städer i workshop om hållbar turism
Tillsammans med Luleå kommun höll Swedish Lapland Visitors Board en workshop kring ett gemensamt arbete för hållbar turism under temat ”How to go from recommendations to actions in Sustainable Tourism in the Arctic?”. 14 arktiska städer i Sverige, Finland, Norge, Island, Grönland, Färöarna, Kanada, och Alaska, USA har valts ut att delta i Arctic Urban and Regional Cooperation (AURC).
AURC är ett konkret verktyg för genomförandet av EU:s arktiska politik som antogs 2021 och fokuserar på de arktiska områdena inom EU.
Under dagen presenterade Swedish Lapland Visitors Board sitt arbete med den arktiska agendan Care for the Arctic – it’s our home, med tillhörande verktygslåda. Den vägleder resmålets huvudintressenter – resenärer, företag och möjliggörare – att göra aktiva och informerade val, fatta genomtänkta och medvetna beslut samt ta sitt ansvar för en gemensam vision: att Norrbotten ska vara världens mest ansvarsfulla resmål.
Swedish Lapland Visitors Board ledde en workshop under rubriken ”Från policy till agenda” där diskussionerna fokuserade på varje intressents egen möjlighet att ta ansvar.
Dialogen kretsade kring frågorna:
- Hur ser ni på relevansen av ett tredimensionellt verktyg som involverar huvudintressenterna (resenärer, näring och möjliggörare) för hållbar turism?
- Skulle denna arbetsmodell kunna användas i din kommun?
- Finns det intresse för att modifiera och anpassa verktyget till din destinations/plats prioriteringar för att möta lokala utmaningar?
- Är detta något som vi vill arbeta med tillsammans inom AURC?
Arrangemanget var ena halvan av en delad konferens mellan Luleå och Uleåborg, där deltagarna medverkade i ett tvådagarsprogram i respektive stad.
Ett pågående arbete
Nätverket har tidigare träffats i bland annat Whitehorse Canada, där Sustainable Tourism var temat. Vid ett möte i Reykjavik, Island, var unga turismföretagare inbjudna. Bland annat Pontus Frank från Explore Luleå. Där jobbade man fram ett manifest: Arctic Policy Hackaton Policy Recommendations.
Gällivare och Luleå är utvalda att medverka i AURC
Samverkande parter stöttar varandra genom utbyten och samarbeten för att övervinna utmaningar kopplade till den arktiska geografin. Det är ett aktivt påverkansarbete för att EU ska bredda sin syn på Arktis och förverkliga sin politik för mer hållbar regional utveckling i nära dialog med människorna som lever och verkar i det europeiska Arktis. Från Norrbotten deltar Gällivare kommun och Luleå kommun. Läs mer om det här.
Vad är AURC?
AURC – ett verktyg för utbyte för städer i Arktis. Upplägget grundas i att arktiska nätverk, lokala representanter från de utvalda städerna, och nyckelintressenter med liknande prioriteringar och utmaningar ska träffas för att tillsammans arbeta med dessa frågor.
Målet med AURC-projektet är för arktiska städer att samarbeta och lära av andra arktiska städer men projektet kan också vara en bra kanal för att kommunicera de utmaningar som de nordliga glesbefolkade regionerna står inför samt att lyfta arktiska städers roll i framtida EU-initiativ.
Mer läsning
Läs mer om AURC-projektet här