Swedish Lapand Visitors Board logotyp Mediefinansieras av Europeiska Unionen
English flag English
15 oktober, 2024

Norrbottens första certifierade restaurang- och livsmedelsutbildning

Björknäsgymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram i Boden har som första gymnasieutbildning i Norrbotten genomgått och klarat branschorganisationen Visitas ”Certifierad Utbildning”. Processen bygger på en kvalitetssäkringsmodell som utgår från ett nära samarbete med besöksnäringen för att säkerställa att eleverna lär sig aktuella och efterfrågade kunskaper och färdigheter.

Vid certifieringsceremonin deltog representanter från Björknäsgymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram, lokala besöksnäringsföretagare, politiker och tjänstemän vid Bodens kommun, den lokala och regionala besöksnäringsorganisationen, press samt Visita regionalt och nationellt.

Några röster i samband med certifieringsceremonin:

”Efterfrågan på medarbetare hos Norrbottens besöksnäring är stor. Det är viktigt att det finns attraktiva och kvalitetssäkrade gymnasieutbildningar som kan erbjuda de bästa möjligheterna för elevers utveckling och karriärmöjligheter.”

Annika Fredriksson, vd, Swedish Lapland Visitors Board.

”Processen är i sig viktig, det är lätt att man bara kör på. Nu har vi fått ett kvitto på vårt jobb vi gjort tillsammans med näringen. Arbetet tar inte slut här, det finns goda förutsättningar att bli än bättre. Vi vet att hårt arbete lönar sig och stärker attraktionen. Tillsammans kan vi hjälpas åt att gå upp ögonen hos föräldrarna för detta yrkesval”

Kenneth Winblad von Valter, yrkeslärare.

”Certifieringsprocessen har gett oss verktygen för att kunna analysera oss på ett annat sätt och tillsammans har vi tagit fram en gemensam värdegrund för vår samverkan. Att eleverna nu vill ha egna profilkläder så det syns att de går på denna skola är glädjande.”

Åsa Lundgren, rektor Björknäsgymnasiet.

”Finns inte en levande och attraktiv besöksnäring kommer folk inte vilja flytta till Norrbotten. Branschen tillhandahåller service och utbud som svarar upp mot människors sociala behov. Vi ser också hur ungdomars syn på sin framtida karriär och yrkesval förändras. Det skapar möjligheter för arbetsgivare inom besöksnäringen.”

Linda Frohm, ordförande Visita Norrland.

”Det är viktigt att vi i näringen tar emot praktikanter i nära samarbete med skolan. Det säkerställer att vi alla företagare får möjlighet att rekrytera kompetenta medarbetare framöver.”

Rikard Mattsson, besöksnäringsföretagare, Boden.

”Attraktiva och branschnära yrkesutbildningar är avgörande för Norrbottens hållbara utveckling. Utmaningar med kompetensförsörjning är gemensam för länets alla kommuner och här kan vi säkert göra mer tillsammans för att få våra ungdomar att se sin framtid i hembygden”.

Oskar Hederyd, näringslivsutvecklare, Swedish Lapland Visitors Board.

”Jag vill framhålla gymnasieprogrammets engagemang, elevsyn och kompetens. Jag är stolt över att vara en del av detta och gratulerar ungdomarna som går programmet. Vi inom skolan behöver jobba mer med studie- och yrkesvägledningen då vi behöver fler som väljer denna yrkesbana.”

Patrik Björklund, gymnasiechef, Bodens kommun.

Restaurang- och livsmedelsprogrammets värdegrund:

Tillsammans. Vår styrka och framgång ligger i ett kollegialt och inkluderande förhållningssätt där vi hittar drivkraft, söker lösningar och nya vägar genom att vara och jobba tillsammans. Samhörigheten och dynamiken i det vi gör kollektivt stärker det vi förmedlar. Tillsammans är vi stolta och känner oss trygga i vårt arbete och på väg framåt.

Mod. Att våga lyckas och ibland misslyckas kräver mod. Modet gör också att vi tänker större, utanför alla tänkbara och otänkbara boxar och ser det möjliga, det innovativa i det till synes omöjliga eller svåra. Det ger oss kraft att förändra. Modet ger oss energi, inspiration och är något vi sprider vidare till våra elever.

Kvalitet. Vi är bra på det vi gör men strävar alltid efter att bli bättre. Kvalitén finns i det stora övergripande såväl som i det alldeles enkla vardagliga. Med vår samlade kompetens ska vi ge våra elever de bästa möjliga förutsättningarna för att bli goda samhällsmedborgare. Det handlar om ett tydligt och högst medvetet förhållningssätt där vi har en möjlighet att göra något bra.

Vid arbetsplatsförlagt lärande (praktik) somgenomförs på en eller flera arbetsplatser utanför skolan med syftet att eleven ska bli väl förberedd för sitt yrkesområde accepteras inte mobbing, sexuella trakasserier eller diskriminering. Parterna arbetar för en god och jämställd arbetsmiljö.

Mer information:

Åsa Lundgren, rektor Björknäsgymnasiet, asa.lundgren@boden.se

Läs mer om certifieringen här eller på Visitas hemsida här.

Här kan du läsa mer om restaurang- och livsmedelsprogrammet på Björknäsgymnasiet.

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.