Swedish Lapand Visitors Board logotyp Mediefinansieras av Europeiska Unionen
English flag English
14 oktober, 2024

North Sweden European Office – vårt gemensamma Brysselkontor

North Sweden European Office är en viktig länk mellan Norrbottens besöksnäring och EU-arenan. ”Europa befinner sig i en omvälvande tid av förändring. Det är en formbar men samtidigt oklar och oförutsägbar tid”, säger Mikael Janson, direktör North Sweden European Office.

Den Europeiska unionens politik och beslut inom exempelvis infrastruktur, innovation, miljö, kultur och näringsliv har en direkt inverkan på besöksnäringens förutsättningar att utvecklas i linje med Norrbottens besöksnäringsstrategis mål och vision.

– Prioriteringar och inriktningar för EU-samarbetet är i nuläget i stark rörelse och vi har inte riktigt sett var detta landar kopplat till det europeiska mervärdet och hur vi ges möjlighet att hänga upp våra nordliga regioners gleshetslokalisering i den nya strukturen, menar Mikael Janson och fortsätter.

– Det vi vet med säkerhet är att stora delar av vår spelplan inom EU-samarbetet kommer förändras.

North Sweden European Office arbetar bland annat med att synliggöra regionens styrkor och visa hur regionens aktörer bidrar till att lösa unionens utmaningar genom produktion, innovation och samarbete. 

– I samband med vår organisations deltagande vid EU Week of Regions and Cities 2024, tar vi tillfället i akt för att uppdatera oss, men även informera medarbetare vid North Sweden European Office om nuläge och prioriterade utmaningar för besöksnäringens utveckling i Norrbotten, säger Annika Fredriksson, Swedish Lapland Visitors Board.

Stora delar av EU:s ambitioner genomförs genom finansiering av utvecklings- och samarbetsprojekt som ska öka sammanhållningen, konkurrenskraften och att finna lösningar på medlemsländernas gemensamma utmaningar.

Oskar Hederyd, ny näringslivsutvecklare på Swedish Lapland Visitors Board framhåller vikten av att North Sweden European Office är med och påverkar och driver frågor i det europeiska samarbetet som har betydelse för Norrbottens besöksnäring.

– Efterfrågan på våra besöksnäringsföretags utbud av arktiska kultur- och naturupplevelser är stor, men vi har också affärshinder som vi behöver lyfta till EU-nivån för att kunna påverka i rätt riktning. Tågtrafiken till- och inom vår region är ett bra exempel på en sådan fråga.

– Det ligger i vårt intresse att hålla koll på och påverka så att besöksnäringen också gynnas av den förda EU-politiken.

Norra Sverige med Norrbotten, Västerbotten, Jämtland Härjedalen och Västernorrland har i EU-sammanhang liknande förutsättningar och utmaningar och tillsammans utgör våra regioner det administrativa programområde som EU benämner ”Övre Norrland och Mellersta Norrland”.

– Vi behöver bli bättre på att berätta om hur besöksnäringen i det arktiska Europa bidrar till hela EU:s attraktion och konkurrenskraft. Våra unika förutsättningar behöver synliggöras. Det går inte att ta för givet att EU fattar beslut som svarar upp mot våra behov. Det kan gälla fördelning av utvecklingsmedel inom strukturfonderna såväl som regleringar och nya lagar, avslutar Annika Fredriksson.

Fakta North Sweden European Office:

  • North Sweden European Office är Norrbottens, Västerbottens, Jämtland Härjedalens och Västernorrlands gemensamma Brysselkontor och direktlänk till EU.
  • Norrbotten och Västerbotten såg tidigt behovet av att finnas på plats i Bryssel och startade initiativet 1997, två år efter att Sverige gått med i EU.
  • 2020 utökades North Sweden till att omfatta alla fyra nordligaste svenska regioner då tidigare Mid Sweden European Office inkluderades.
  • Samverkansparterna är Region Västerbotten, Region Norrbotten, Region Jämtland Härjedalen och Region Västernorrland, Norrbottens Kommuner, Kommunförbundet Västernorrland, Kommunförbundet Jämtland Härjedalen, Företagarna Norrbotten, Handelskamrarna i Norrbotten och Västerbotten och Handelskammaren Mitt samt Luleå Tekniska Universitet, Umeå Universitet och Mittuniversitetet.
  • Idag finns över 300 regioner och städer representerade med motsvarande kontor i Bryssel.
  • För frågor som berör nationell nivå sker ett samspel med North Sweden Stockholm Office, som Region Västerbotten, Region Norrbotten, Region Jämtland Härjedalen och Region Västernorrland driver tillsammans.
  • Nuvarande lokaler delas med North Norway European Office
  • Är engagerad i EU-nätverket Northern Sparsely Populated Areas (NSPA).

Fler nyheter från #EURegionsweek:

Norrbottensexempel presenterades vid EU-konferens i Bryssel

Besöksnäringsperspektiv inspelade till ny OECD-rapport

NECSTouR:s nya ledning redo för nästa steg

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.