Swedish Lapand Visitors Board logotyp Mediefinansieras av Europeiska Unionen
English flag English

Fotograf: Linda Sohlin & Håkan Stenlund

26 september, 2024

Camp Ripan nominerade till Stora Turismpriset 2024

Årets nomineringar till Stora Turismpriset är nu offentliga och det är Camp Ripan som kommer att representera Norrbotten. Priset delas ut till en organisation som arbetar med sin verksamhet på ett innovativt och hållbart sätt samt delar med sig av kunskap för att utveckla en hållbar besöksnäring. Varje län utser en kandidat och i Norrbotten är det Swedish Lapland Visitors Board som utser de nominerade.

”Camp Ripan driver ett innovativt företag med fokus på hållbarhet och lokal samverkan. Med genuina upplevelser grundade i samisk, tornedalsk och svensk kultur, långsiktiga samarbeten och starkt fokus på klimatmedvetenhet och socialt ansvar är de en förebild för hållbar turism i Arktis.”  lyder motiveringen.

– Camp Ripans ansvarsfulla, gedigna och långvariga hållbarhetsarbete tillsammans med sitt engagemang i lokalsamhället gör dem till en utmärkt kandidat att representera Norrbotten. Det är alltid kul att se nomineringarna från hela landet och ta del av besöksentreprenörer som genom innovativt arbete bidrar till en positiv utveckling i våra olika län. Men vi håller såklart tummarna lite extra för vårt läns nominerade, säger Annika Fredriksson, vd Swedish Lapland Visitors Board.

– Vi är både glada och tacksamma över att bli nominerade till Stora Turismpriset. På Camp Ripan strävar vi varje dag efter att skapa genuina, hållbara upplevelser som speglar vår kärlek till Kiruna och den fantastiska naturen omkring oss. Den här nomineringen är ett kvitto på vårt engagemang för att skapa upplevelser som inte bara gynnar våra gäster utan också vår plats och miljön vi älskar, säger Frida Lind-Oja, ägare Camp Ripan.

– Det är fantastiskt att bli uppmärksammade för vårt hållbarhetsarbete. Vi vill se till att vi gör vad vi kan för att bevara naturen, som lockar så många hit, för kommande generationer, säger Dennis Lind, ägare Camp Ripan.

Stora Turismpriset delas ut enligt tre kriterier:

Huvudkriterium: Pristagaren bidrar till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen.
Hållbarhetskriterium: Pristagaren utvecklar metodiskt och målmedvetet en hållbar verksamhet.
Kunskapskriterium: Pristagaren utvecklar, sprider och delar nya färdigheter och kunskaper för att stärka besöksnäringen.

– Det är glädjande att se att de nominerade inte bara är engagerade i att utveckla sin egen verksamhet utan känner ansvar för att bidra till att utveckla både platsen. bygden och regionen de verkar i. Flertalet arbetar för att inspirera och utbilda besökare för ett större engagemang för hållbarhet och vi ser exempel på hur besökare kan och vill bidra i lokala projekt, säger Katrien Vanhaverbeke, ordförande för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism.

Stora turismpriset 2024 delas ut den 3 december i samband med konferensen Besöksnäring på agendan. Förra året gick vinsten till Aurora Safari som var Norrbottens nominerade. Det är Tillväxtverket som är huvudman för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism som delar ut priset.

Mer läsning

Tillväxtverket om Camp Ripans nominering

Tillväxtverkets pressrelease

Läs hela nomineringstexten här och lär dig mer om Camp Ripan

Alla nominerade 2024

Norrbottens nominering (och vinnare) 2023: Aurora Safaris

Norrbottens nominering 2022: Arctic Bath

Utvecklingen kan aldrig stå still i en ansvarsfull besöksnäring

Relaterade nyheter

Sök på Swedish Lapland

Skriv din sökning ovan och sökresultaten visas här nedan.